Onderstaand worden enkele belangrijke punten uit de beroepscode weergegeven:
Informatieplicht
De cliënt wordt door de psycholoog van tevoren geïnformeerd over wat hem/haar te wachten staat, over zijn/haar rechten en over de kosten. De cliënt verstrekt kloppende informatie aan de psycholoog aangaande zaken zoals: huisartsverwijzing, persoonsgegevens, zorgverzekeraar en bereikbaarheid.
Geheimhouding
De psycholoog is verplicht tot geheimhouding. Alles wat je vertelt valt onder het beroepsgeheim en alle gegevens over jou worden vertrouwelijk behandeld. Zonder jouw toestemming wordt geen informatie aan derden verstrekt. Uitzonderingen hierop kunnen zijn de huisarts en de zorgverzekeraar. Bij aanvang van de behandeling geef je als cliënt namelijk aan dat er toestemming gegeven wordt voor informatie-uitwisseling met de huisarts. Ten aanzien van de zorgverzekeraar kun je middels een privacyverklaring bezwaar aantekenen tegen het verstrekken van informatie die herleidbaar is tot de diagnose. Onze behandelaars behouden zich echter het recht voor om indien zij gevaar zien in gedragingen/uitspraken over voorgenomen handelen voor betrokken cliënt zelf of zijn/haar omgeving na vermelden aan cliënt contact op nemen met daartoe benodigde instanties.
Klachtenregeling
Soms verloopt de behandeling niet naar wens of ben je ontevreden over (de bejegening van) jouw psycholoog. Indien je een klacht hebt over het beroepsmatig functioneren van jouw psycholoog, wordt het zeer op prijs gesteld als je jouw klachten eerst met de behandelend psycholoog bespreekt. Indien je hierin onvoldoende gehoor vindt, verwijzen wij je naar ons klachtenreglement.
We streven ernaar om je de best mogelijke zorg te geven. Daarom zijn we altijd bezig met leren en verbeteren. We horen graag hoe je onze zorg ervaart. Daarnaast verzamelen we gegevens over bijvoorbeeld het effect en de duur van onze behandelingen. De inzichten die we hieruit halen, gebruiken we om jouw behandeling en onze dienstverlening te verbeteren.